Elinstallationer

Det finns vissa elinstallationer som man inte får göra själv, utan man måste låta en auktoriserad elektriker göra dem. Dessa elinstallationer är ofta de som innebär större risk för brand eller skador på personer. Exempel på jobb som man inte får göra själv är:

– Att installera el i nya byggnader

– Att installera el i tillbyggnader

– Att ansluta fler än två elutrustningar till ett eluttag

– Att installera el i badrummet

– Att installera el i källaren

– Att installera el i garage eller verkstäder.

I de flesta andra fall är det inte olagligt att göra elinstallationer själv, men det rekommenderas att man anlitar en elektriker om man inte känner sig helt trygg med jobbet. Exempel på jobb som man oftast kan göra själv är:

– Att byta eluttag

– Att byta en säkring eller ett säkringsdosa

– Att koppla in nya belysningar

– Att installera larm och övervakningskameror.

Om du planerar att göra någon av dessa installationer, se till att du har rätt verktyg och följer gällande regler och standarder. Kom ihåg att alltid stänga av strömmen innan du börjar jobba med el!

Känner du dig osäker på vad du får eller inte får göra så kan du alltid googla dig fram och du kan även se filmer på Youtube, de är oftast väldigt pedagogiska. Men hellre att du vänder dig till en elektriker en gång för mycket än en för lite och här i Eskilstuna där jag bor finns det många som kan hjälpa dig.

Här är lite tips på vad du ska tänka på:

– Gör alltid en elsäkerhetskontroll av ditt hem innan du börjar jobba med elinstallationer.

– Se alltid till att ha rätt verktyg för jobbet, använd aldrig skruvmejslar eller liknande för att installera saker som har med el att göra.