En fantastisk gårdsbutik

Det är alltfler som efterfrågar lokalproducerad mat, och det hittar man bäst i någon gårdsbutik. Jag är så lyckligt lottad att jag har en gårdsbutik i närheten av där jag bor, i Kalmar, och jag kan titta på ostdisken eller köpa frukt och grönsaker som nästan fortfarande är varma från fältet. Förutom lokal mat köper jag gärna kött i min gårdsbutik. Det är alltid färskt och smakar gott tack vare hur det har fötts upp – naturligt. Som en bonus har jag många gånger kunnat prata med personer som arbetar på gårdarna medan de arbetar där – som min favoritbonde, som gör fantastisk ost!

Min gårdsbutik är inte bara bättre för mig som konsument. Det är även ett sätt att värna om moder jord, eftersom det inte blir stora klimatavtryck i och med att ingenting behöver färdas land och rike runt med dieselslukande lastbilar. Om jag köper från den lokala gårdsbutiken stöder jag också den lokal näringsverksamheten och behåller en del av mina pengar i samhället.

Naturligtvis kan idén om en gårdsbutik få stöd även utanför ett landsbygdsområde. Helt enkelt för att det inte alltid är praktiskt för människor att köra till sin närmaste stormarknad, där alla möjliga olika produkter finns i lager – inklusive ibland oönskade kemikalier som får maten att se färgglad ut. Om du i stället har en liten butik i närheten med enbart lokalt producerade varor kan du köpa dina matvaror i vetskap om att de är bra för dig och bra för vår planet!

Min favoritsäsong är våren – när solen börjar skina igen efter de långa kalla vintermånaderna. Det är därför som människor frågar mig vad de ska göra här i Kalmar under den här tiden på året. Och jag säger alltid till dem att besöka min gårdsbutik, där de kan finna sådant som de inte kan få någon annanstans.